Atatürk ve Harbiyeli Anıtı Tarihi

24 metre yükseklikte ve 6 metre genişlikte olup 1.000 insan figürünü barındırır. Geçmişi ve güçlülüğü simgeleyen 3 metre yükseklikteki büyük bir çınar ağacının kökü üzerinden başlayan anıtın en önünde ve 4 metre yüksekliğinde Atatürk Heykeli, bir adım arkasında çeşitli rütbelerde subaylar grubu ve arkasında gittikçe çoğalan Genç Harbiye Öğrencileri yer almaktadır.

Atatürk’ün doğumunun 100. yıldönümü nedeniyle Kara Harp Okulu‘nun ön cephesinde yaptırılan Anıt, okulun her tarafından rahatlıkla görülebilmektedir. Anıt, Harp Okulunun tarihi hüviyetine yaraşır nitelikte ve Büyük Önder Atatürk’le beraber Harbiye’nin yetiştirdiği büyük komutanları sembolize etmesi, gittikçe çoğaldıkça büyüyen Atatürk sevgisini simgelemesi, Harbiyelinin ve ordumuzun Atatürk’ün etrafında kenetlenmesini göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

Yapımı 1981 yılında kararlaştırılan anıt dönemin en büyük ve görkemli anıtıdır.

Anıt için muhtelif sanatçılardan projeler alınmış ve sanatçı Tankut Öktem’in eseri beğenilerek dönemin devlet başkanının da onayı alınmıştır.

Anıt, Sabancı Vakfı’nın katkıları ile 1986 yılında tamamlanmıştır.

“Ben Atatürk’ü statik kılan heykel anlayışına isyan ettim, Ben O’nu tek başına ilahlaştırmak yerine devrimlerini, ilerici düşüncelerini anlatan, halkıyla birlikte güçlenen kompozisyonlar kurmaya çalıştım. Bunları muhakkak yeni nesillerin görmesi gerektiği inancını taşıdım.” Prof. Tankut ÖKTEM