İstanbul Bilgi Üniversitesi

Kuruluş Tarihi: 7 Haziran 1996

‘Non scholae, sed vitae discimus’ (Okul için değil yaşam için öğrenmeliyiz) ilkesiyle yola çıkan İstanbul Bilgi Üniversitesi, 7 Haziran 1996 tarihinde Bilgi Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından yapılan müracaat ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 4142 sayılı kanunla, bir Vakıf Üniversitesi olarak Türk Üniversite Sistemi içerisinde, kamu tüzel kişiliğine sahip bir kurum olarak yerini aldı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi kurulduğundan beri muhtelif süreçlerde bünyesine aldığı Kuştepe (25.000 m2), Dolapdere (18.000 m2) ve santralistanbul (112.000 m2) olmak üzere 3 ana kampüste toplam 160.000 m2 alanda öğrencilerine ve Türkiye’deki akademik hayata katkı sağladı.

17 yılda Türkiye’de birçok ilki gerçekleştiren İstanbul Bilgi Üniversitesi, 2006’da eğitim ve araştırma kalitesini artırmak ve Türkiye’de dünya ile rekabet edebilecek bir üniversitenin olması hedefleriyle dünyanın en büyük uluslararası eğitim ağlarından olan Laureate Education ile uzun vadeli bir işbirliğine gitti ve bu ağın bir parçası oldu.

16.000 öğrencisi, yaklaşık 800 akademik personeli, 6 fakültesi, 2 enstitüsü, 3 yüksekokulu ve 2 meslek yüksek okulu ile lisans, lisansüstü, önlisans öğretimi verilen 100’ü aşkın programıyla öğretime devam etmektedir. 2013 itibariyle 20.000 mezun vermiştir.

Vizyonu

Bilimin ve sanatın sınırlarını genişleten, özgürlükçü, toplumsal gelişime önderlik eden, öğrencileri ile akademik kadrosunun birlikte öğrenme tutkusu etrafında buluştukları, bütün akademik ve idari bileşenlerinin bu arayışa kendilerini adadıkları uluslararası bir üniversite olmaktır.

Misyonu

İstanbul Bilgi Üniversitesi bilime, sanatsal üretime ve teknolojik gelişmelere katkı sağlamayı; özgür düşünce ışığında ve toplumsal sorumluluk bilinciyle, araştırma ve sorun çözme becerisi gelişmiş, uluslararası yetkinliklere sahip, etik ve mesleki nesnellik kurallarına saygılı olmanın yanı sıra çok disiplinli yaklaşımlara açık, geniş ufuklu bireyler yetiştirmeyi; çok boyutlu kalite standartları içinde, topluma hizmet sunmayı görev edinmiştir.