Doğum Tarihi

26 Mart 1976

Ülke

Türkiye

Burç

Koç

2507

kez görüntülendi

Nurgül Yeşilçay Kimdir?

Nurgül Yeşilçay, 26 Mart 1976 tarihinde Afyon’da doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 2001’de Eskişehir Anadolu Üniversitesi Tiyatro bölümünden mezun oldu. Üniversite eğitimi sırasında rol aldığı İkinci Bahar dizisindeki Gülsüm rolü ile tanındı. 2002 yılında Çağan Irmak’ın yönetmenliğini yaptığı Asmalı Konak adlı TV dizisinde Bahar Karadağ rolüyle ününü artırdı. Aynı yıl Teoman’la beraber Mumya Firarda filminde oynadı. 2003 yılında Abdullah Oğuz’un yönettiği Asmalı Konak dizisinin devam filmi olan Asmalı Konak-Hayat’ta Özcan Deniz’le başrolü paylaştı. Yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı Eğreti Gelin filmindeki Kostak Emine rolü ile 2005 12. Adana Altın Koza Film Festivali’nde en iyi kadın oyuncu ödülünü aldı. Aynı yıl Hande Ataizi ile Melekler Adası dizisinde rol aldı. Aynı dizide rol alan Cem Özer ile 26 Ekim 2004’te evlendi. Hamileliğinin son ayında Melekler Adası dizisinden ayrıldı.

22 Mayıs 2005’te oğlu Osman Nejat’ı dünyaya getirdi. Yine 2004’te beş yönetmenin yönettiği Anlat İstanbul filminde Saliha karakterini canlandırdı. 2005-2006 sezonunda ATV’de yayımlanan Belalı Baldız dizisinde Berna Laçin ve Kenan Işık’la başrolü paylaştı.

2006 yılı Eylül ayında Fatih Akın’ın senaryosunu yazdığı ,yönettiği ve yapımcılığını üstlendiği Yaşamın Kıyısında isimli filmin çekimlerine başladı.Ayten Öztürk adlı türk kızını büyük başarıyla canlandırdığı film 2007’de 60.Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışmaya hak kazandığı ardından “En iyi Senaryo” ödülünü kazandığı açıklandı. 2006’da Barış Pirhasan’ın yönetmenliğini yaptığı Adem’in Trenleri filminde Hacer rolünde kusursuz bir performans sergiledi. 2006 da Cem Özer’le “Sen Olmasaydın” adlı tiyatro oyununda rol aldı.

2007 yılında Ezo Gelin adlı TV dizisinde Ezo Gelin’i canlandırdı. Ortadoğu’nun en önemli film festivallerinden biri olarak kabul edilen 31. Uluslararası Kahire Film Festivali’nde başkanlığını ünlü İngiliz yönetmen Nicolas Roeg’in yaptığı ana jüride yer aldı.

2007’de Barış Pirhasan’ın yönetmenliğini yaptığı Adem’in Trenleri filmindeki Hacer rolüyle 13.Sadri Alışık Oyuncu ödülleri’nde “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü kazandı. Ayrıca Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD) Geleneksel 15. Oyuncu Ödülleri “En İyi Kadın Oyuncu” Ödülü’nü, iki ayrı filmde (Yaşamın Kıyısında ve Adem’in Trenleri) birbirinden çok farklı iki rolde birden etkili olmayı ve doğal kalmayı başarması nedeniyle kazandı.

5-20 Nisan 2008’de 27.si düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde Semih Kaplanoğlu’nun jüri başkanlığını yaptığı ulusal yarışma jürisinde yer aldı.

26 Mayıs 2008’de çekimlerine başlanan Erden Kıral’ın Vicdan adlı filminde Aydanur karakteri ile 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Kadın Oyuncu” Ödülüne layık görüldü.

2011’in şubat ayında Cem Özer’den boşandı. Ocak 2010’da yayınlanmaya başlayan Aşk ve Ceza isimli dizide Murat Yıldırım ile başrolü paylaştı. 2011’de dizi sona erdi. Aynı yıl içerisinde Show TV’de yayınlanmaya başlayan Sensiz Olmaz adlı dizinin başrolünde yer aldı.

Cem Özer ile 2004 – 2010 yılları arasında evlilikleri bulunmaktadır.

Filmografisi
Sinema
1998 Her Şey Çok Güzel Olacak
2001 Şellale
2002 Mumya Firarda
2003 Asmalı Konak: Hayat
2004 Anlat İstanbul
2005 Eğreti Gelin
2007 Adem’in Trenleri
2007 Yaşamın Kıyısında
2008 Vicdan
2009 7 Kocalı Hürmü
2011 Çınar Ağacı
2013 Aşk Kırmızı
2013 Şanzelize Hırsızı
2014 Gece
2014 Pek Yakında
2015 Köstebekgiller: Perili Orman / Seslendirme
2016 İkinci Şans
2017 Güzel Cin
2022 Kim Bu Aile?
2022 Mahalleden Arkadaşlar

Televizyon
1998-2001 İkinci Bahar
2001 90-60-90
2002-2003 Asmalı Konak
1995-2007 Reyting Hamdi
2004-2005 Melekler Adası
2005-2006 Belalı Baldız
2006-2008 Ezo Gelin
2010-2011 Aşk ve Ceza
2011-2012 Sensiz Olmaz
2012 Sultan
2013 İşler Güçler
2013 Galip Derviş
2013 Bebek İşi
2014 Cinayet
2014-2016 Paramparça
2016-2017 Muhteşem Yüzyıl Kösem
2018 Geleceğin Starı
2018-2019 Gülperi
2020-2021 Kefaret
2022 Son Nefesime Kadar
2023- Veda Mektubu

İnternet
2021 Vahşi Şeyler

Tiyatro oyunları
Aşk Gibi, 2002
Sen Olmasaydın, 2006 (Cem Özer ile birlikte)
Bir Barda Bir Gece, 2021 (Afra Saraçoğlu ile birlikte)

Ödülleri
2001 Magazin Gazetecileri Derneği “En iyi kadın oyuncu”
2002 Magazin Gazetecileri Derneği “En iyi kadın oyuncu”
2005 Altın Koza Film Festivali “En iyi kadın oyuncu”
2007 Sadri Alışık Ödülleri “En iyi kadın oyuncu”
2007 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği “En iyi kadın oyuncu”
2008 Sinema Yazarları Derneği Ödülleri “En iyi kadın oyuncu”
2008 Antalya Altın Portakal Film Festivali “En iyi kadın oyuncu”
2014 Altın Bamya Ödülleri “Kadın karakter ödülü”
2015 20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Dram dalında “Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” (Gece)
2017 DIAFA Uluslararası Arap Festivali Ödülleri “En iyi kadın oyuncu”