kez görüntülendi
Wilhelm II Kimdir?
Viktorya’nın büyük kızının oğlu olarak, 1859’da Berlin’de doğdu. İyi bir öğrenim gördü. İki sene Bon Üniversitesi’nde ekonomi, politika ve hukuk okudu. Burayı bitirdikten sonra ordu hizmetine girdi.
I.Wilhelm’in 1888 yılında ölümü üzerine Prusya Kralı ve Almanya İmparatoru oldu. İmparatorluğu tek başına idare etmek istiyordu. Bu yüzden Alman İmparatorluğunu kuran Bismark’la arayı açtı ve onu başvekillikten istifa ettirdi (1890). Bundan sonra memleketin idaresini bir elden idare etmeye başladı. II. Wilhelm, bazı ülkelere ziyaretlerde bulundu. Bu arada İstanbul’a da geldi. Gelişinin hatırası olarak Sultanahmet’teki çeşmeyi yaptırdı.
İlk olarak Wilhelm, politika yüzünden ihmal edilen orduyu ele aldı ve kısa sürede düzene soktu. Devlet adamlarının, iktisatçılarının ve endüstricilerinin geceli gündüzlü çalışmaları sayesinde, Avrupa krizler içinde kıvranırken, Almanya’yı gerilikten kurtardı, dünyanın en ileri memleketi haline soktu. Sonra bu “Savaş kralı” “İtimadım parlamentoya değil, imparatorluğu ayakta tutan orduyadır” diye beyanat vermekten çekinmedi. “Almanların istikbali sular üzerindedir” diyerek, denizciliğe büyük ölçüde önem verdi. Kısa zamanda büyük bir ticaret ve savaş filosu meydana getirtti. Avusturya veliahdının, bir Sırp tarafından öldürülmesi üzerine, Avusturya yanında savaşa girerek, Birinci Dünya Savaşı’nın çıkmasına sebep oldu. Savaşın kötü gitmesi üzerine, halk ayaklandı, Kayser Berlin’den Hollanda’ya kaçtı (1918). Alman İmparatorluğundan ve Prusya Krallığından istifa etti. İlk olarak Amerongen, daha sonra Doorn’a yerleşti. 1921’de eşinin ölümünden sonra, 1922’de prenses Hermine ile evlendi. 1941 yılında öldü.
Bilgi / Öneri Formu
Wilhelm II
Hakkında Bilgi / ÖneriDüzeltme Bildirim Formu
Wilhelm II
Hakkında DüzeltmeTelif / Yasal Uyarı
Wilhelm II
KralKim Kimdir? tescilli bir markadır ve Web Sitesi 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununa uygun yayın yapmaktadır.
Kim Kimdir?'de yayınlanan yazılı, görüntülü içeriklerin ve fotoğrafların sahibi olan FORSNET'in yazılı izini olmadan bilgi ve belgelerin tamamının kopyalanması, çoğaltılması ve izinsiz olarak başka sitelerde ve yerlerde kullanılması yasaktır. Alıntı olarak kısmi kullanımlarda her hangi bir sakınca yoktur.
Site içeriğinde telif yasalarına uygun olmayan içerik olduğunu düşünüyorsanız lütfen durumu bize bildiriniz. Telif olan içerikler incelenerek yayından kaldırılabilmektedir.