Unvan

Gazeteci

Doğum Tarihi

18 Temmuz 1955

2161

kez görüntülendi

Banu Avar Kimdir?

18 Temmuz 1955 yılında Eskişehir’de doğdu.

Gazetecilik hayatına Süreç dergisinde başlayan Avar,1980’li yıllarda Günaydın, Dünya, Vatan gazetelerinde dizi yazılara imza attı, muhabir olarak çalıştı.

Londra City Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. Londra’da BBC Türkçe bölümünde radyoda çalışırken BBC televizyonu belgesel kurslarına katıldı. Ardından TRT Londra muhabirliğine getirildi. TRT’de yayınlanan 32. Gün programının ilk yıllarında Londra muhabirliğini yaptı.

Kıbrıs belgeseli, Demirkırat gibi belgesellerde yapımcı ve araştırmacı olarak görev aldı. 1985 yılından beri yapımcı ve yönetmen olarak çalışıyor.

1999’da TRT 1 ve TRT 2’de yapımcılığını, yönetmenliğini ve sunuculuğunu üstlendiği Mozaik, Kaleydeskop gibi programları yayınlandı. I. Ceasar, Crimean War, The Great Game ve Troy gibi BBC ve Discovery Channel belgesellerinin Türkiye prodüktörü olarak yer aldı.

1999’da Tv 8’in Belgesel Bölümünü kurdu, 2004’e kadar belgesel bölümünde yönetmen olarak birçok belgesele imza attı.

2004 yılında Tv8 belgesel bölümü kapandıktan sonra görevinden ayrılarak, TRT 1’de Sınırlar Arasında isimli haber belgesel programın yapımcı ve yönetmenliğine başladı.

Filmografisi
Deniz (1999)
Hayatım Müzik (Mayıs 1999-Ocak 2000)
Önemli müzik adamlarının yaşam öyküleri( 15 Bölüm )
Depremle Yaşamak (2000) ( 10 Bölüm )
Unutulan Yıllar (2000)
Denizciler Belgeseli (2000-2001)
Deniz kuvvetleri Komutanlığı desteğiyle Türkiye’nin denizcilik tarihi
Deniz Kuvvetleri, Deniz Ticareti ve Deniz Sporunun tarihi ve bugünü ( 9 Bölüm ) Türkiye Sevdalıları (2000-2001)
Afganistan : Devlerin Savaş Alanı (2002)
Ohri Ohri Güzel Ohri (2002)
Artık Biz De Varız (2002)
Atletin Adı : Süreyya (2002)
Bir Zamanlar Kıbrıs’ta (2003)
Unutulan Yıllar (2003)
Kafkaslarda Politik Bir Satranç Ustası : Rıza Oğlu Haydar Aliyev (2004)
Sınırlar Arasında (2004)
Banu Avar’la Dünya Düzeni (2009)

Kitapları
-Sınırlar Arasında: Hüznün Toprağı Balkanlar’dan Geleceğin Gücü Avrasya’ya, 397s, 2008, Remzi Kitabevi, ISBN 975-293-458-7
-Hangi Avrupa?, 416s, 2008, Truva Yayınları, ISBN 994-421-225-0
-Avrasyalı Olmak, 392s, 2009, Remzi Kitabevi, ISBN 975-141-328-4
-Böl ve Yut, 304s, 2009, Remzi Kitabevi, ISBN 975-141-314-7
-Hangi Dünya Düzeni, 160s, 2009, Remzi Kitabevi, ISBN 975-141-365-9
-Kaçın! Demokrasi Geliyor!, 160s, 2011, Remzi Kitabevi, ISBN 975-141-466-3
-Demokrasi Projeleri, 80s, 2011, Profil Yayıncılık, ISBN 975-996-123-7* Gün, O Gün’dür, 352s, 2013, Remzi Kitabevi, ISBN 9789751415332
-Zemberek, 160s, 2017, Remzi Kitabevi

Ödülleri
-Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Dil ve Tarih Topluluğu, Yılın Televizyon Programcısı Ödülü. 2005
-Türk Yazarlar Birliği, Yılın Televizyon Programcısı Ödülü (2005)
TÜRKSAV, Hizmet Ödülü (2005)
-Çağdaş Gazeteciler Derneği, Televizyon Haber Ödülü (2006
-Akdeniz Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Tarihi Araştırma Uygulama Merkezi, -Atatürkçü düşünceye katkıda bulunanlar ödülü (2006–2007)
-İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yürekli Kadın Ödülü (2006)