kez görüntülendi
Türker İnanoğlu Kimdir?
1936 yılında Safranbolu’da doğan İnanoğlu, ilkokul eğitimini Safranbolu’da, orta ve lise eğitimini İstanbul’da yaptı. Yüksek öğrenimini Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nda yaparken, 1957 yılında yönetmen yardımcısı olarak sinema ile tanıştı. Ö.Lütfi Akat ve Nişan Hançer’e on bir filmde asistanlık yaptı. 1958 yılında “Senden Ayrı Yaşayamam” adlı filmle yönetmenliğe başladı. Yeşilçam’da çeşitli yapımcılara dokuz adet film çektikten sonra 1959’da kendi şirketi Erler Film’i kurdu. Erler Film bünyesi içinde bugüne dek 40 yıldır 167 adet siyah-beyaz ve renkli sinema filmi çekti. Bunlardan 21 adedi Yunanistan, İtalya ve İran’la yapılan koprodüksiyon yapımlardır. Ayrıca ülkemizde uzun metraj ve belgesel çekimleri yapan Amerikan-Japon-Fransız-Alman yapımcıların yürütücü prodüktörlüğünü de yapmıştır. Erler Film ülkemizde şu anda halen faaliyet gösteren en eski film şirketidir. Türker İnanoğlu bugüne dek 66 adet uzun metraj sinema filmine yönetmen olarak imza atmıştır.
İnanoğlu, 1979 yılında Ulusal Video şirketini kurarak Türkiye’de ilk kez video olayını başlatmıştır. Yurtiçinde ve yurtdışında 1500’ün üzerinde video kulübüne program vererek yerli filmlerin video kaset olarak dağıtımını sağlamış ve Türk sinemasının çok büyük bir krizin içinde olduğu dönemde video olayı ile Yeşilçam’ın 5 yıl nefes almasını!sağlamıştır. İnanoğlu, 1985 yılında televizyon programları hazırlamak amacıyla bir televizyon stüdyosu kurdu. Bu stüdyolarda o dönemde ülkemizde tek yayın kuruluşu olan T.R.T’ye Bir Başka Gece, Hodri Meydan, Gecenin Getirdikleri gibi haber ve eğlence programları hazırladı. Daha sonra ülkemizde özel televizyonların yayına girmesi ile Star TV – Show TV – Kanal6- ve ATV yayın kuruluşlarına 10.000 saatin üzerinde program hazırladı.
1994 yılında ATV Televizyonu’nun Yönetim Başkanlığını üstlenen İnanoğlu, bu kanalın çok büyük aşama yapmasına büyük katkıda bulunmuştur. İnanoğlu, şu anda kabloda yayın yapan Süper Kanal televizyonunu kurmuştur. İnanoğlu, filmcilikle ilgili Meslek Birlikleri, Dernekler ve İstanbul Ticaret Odası Meslek Komitelerinde uzun yıllar yöneticilik yaptı. 1960’lı yıllarda filmciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyeliği ile başlayan dernekçilik faaliyetlerini 1973 yılında 8 arkadaşı ile Türk Filmciler Derneğini kurarak sürdürdü. Bu derneğin başkanı iken 1980 yılında dernek kapatıldı. Yerine 1982 yılında Fiyap Film Yapımcıları Derneğini kurdu.
Buranın uzun süre başkanlığını yaptı. Daha sonra Devletin öncülüğünde kurulan SESAM’ın kurucu üyesi ve başkanı oldu. 14 sene kesintisiz bu dernek ve birliklerin başkanlığını yapan İnanoğlu, bu süre içinde Türk Sineması için gerekli bir çok kanunun çıkartılması, mesleki düzenlemelerin yapılmasında öncülük yaptı. Halen Sesam Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin Onursal Başkanı olan Türker İnanoğlu “Sinema ve Televizyon Üzerine Denemeler” adlı bir kitap yazmıştır.
Türker İnanoğlu, 1997 senesinde Türker İnanoğlu Sinema Vakfı ‘nı kurarak prodüksiyonunu yaptığı tüm filmlerini ve hakları kendisinde olan TV programlarını bu vakfa devretmiştir. Bu Vakıf ihtiyaç sahibi sinema çalışanları veya ailelerine maddi yardımda bulunmakta, sinema ile ilgili üniversitelerde okuyan ve ihtiyaç sahibi olan talebelere burs vermektedir. Bu vakıf çok yakında sinema ve televizyonla ilgili iki yıllık mesleki bir okul açacaktır. Sinema sanatçısı Gülşen Bubikoğlu ile evli olan İnanoğlu’nun, İlker ve Zeynep adlı iki çocuğu vardır.
Filmleri arasında; Senden Ayrı Yaşayamam, Şafakta Buluşalım, Küçük Kahraman, Kiralık Koca, İntikam Uğruna, Acı Tesadüf, Bulunmaz Uşak, Küçük Beyefendi, Bahriyeli Ahmet, Yankesici Kız, Mirasyedi, İdam Mahkumu, Satılık Kalp, Kaderin Cilvesi, Namus Borcu, İstanbul Tatili, Sabah Yıldızı, Evlat Uğruna, Soyguncular, Bizim Kız bulunmaktadır.
Bilgi / Öneri Formu
Türker İnanoğlu
Hakkında Bilgi / ÖneriDüzeltme Bildirim Formu
Türker İnanoğlu
Hakkında DüzeltmeTelif / Yasal Uyarı
Türker İnanoğlu
Kim Kimdir? tescilli bir markadır ve Web Sitesi 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununa uygun yayın yapmaktadır.
Kim Kimdir?'de yayınlanan yazılı, görüntülü içeriklerin ve fotoğrafların sahibi olan FORSNET'in yazılı izini olmadan bilgi ve belgelerin tamamının kopyalanması, çoğaltılması ve izinsiz olarak başka sitelerde ve yerlerde kullanılması yasaktır. Alıntı olarak kısmi kullanımlarda her hangi bir sakınca yoktur.
Site içeriğinde telif yasalarına uygun olmayan içerik olduğunu düşünüyorsanız lütfen durumu bize bildiriniz. Telif olan içerikler incelenerek yayından kaldırılabilmektedir.