Sevda-Ferdag

Doğum Tarihi

15 Ağustos 1942

Şehir

İzmir

Ülke

Türkiye

Burç

Aslan aslan

2066

kez görüntülendi

İçerik Sponsoru Kablonet Başvuru

Türksat Kablonet Aboneliği için 0850 888 0 126 numaralı telefondan bilgi alabilir ve abonelik başvuru işleminizi anında gerçekleştirebilirsiniz. Hizmet verilen iller için tıklayınız.

Sevda Ferdağ Kimdir?

15 Ağustos 1942, Edremit’te doğan sanatçının gerçek adı Lütfiye Dumrul’ dur. 1958 yılında çevirdiği ilk filmindeki başarısızlık sonucu Almanya’ya yerleşen Ferdağ, ablasının israrlarıyla yeniden sinemada yer almak üzere Türkiye’ye döner. “Azrailin Habercisi” filmiyle beklemediği bir ilgi gören sanatçı, vamp ve “kötü kadın” rolleriyle arka arkaya bir çok filmde yer alır.

Salon komedileri ve “sabun köpüğü” tabir edilen filmlerde başrol, daha kalıcı filmlerde ise yardımcı kadın oyuncu rollerinde oynayan Sevda Ferdağ, 1968 yılında Türk filmlerine ilginin azaldığı dönemde geçinebilmek için sahneye çıkarak şarkı söylemiştir.

Sevda Ferdağ, 150’yi aşkın sinema filminde rol almış bir sinema emekçisidir. 1998 yılında 35. Antalya Film Şenliğinde “Ağır Roman” filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülü almıştır.
Filmografi
2009 Ömre Bedel
2006 Hacı
2005 Şöhret
2004 Perçem
2003 Gelin
2002 Zeybek Ateşi, Berivan
2000 Kumkapı Olayı / Üzgünüm, Aşk Güzel Şeydir, Hanım Ağa
1999 Güle Güle, Aşkın Dağlarda Gezer
1998 Sıcak Saatler
1997 Ağır Roman
1996 Sara ile Musa, Zehra Ana, Şahin
1995 Yer Çekimli Aşklar, Cemile Ve Umudun Masalı
1993 Bir Kadın Yüzü, Senin İçin Bir Kadeh, Tersine Dünya
1990 Gizli Yüz
1988 Acı Su
1987 Kavanozdaki Adam, Sevgiye Hasret, Yaşamaya Mecburum, Ziyaret
1986 Öksüzler, Sıcak Tatlı Yaz, Gülümse Biraz
1984 Kadın Bir Defa Sever
1983 Davetsiz Misafir, Seni Seviyorum, Bedel
1978 Seninle Son Defa
1977 Tokat, Derbeder
1976 İntikam Meleği, Namus Belası, Kapıcılar Kralı
1975 Deli Deli Tepeli, Şöhret Budalası, Macera
1974 Hop Dedik Kazım, Ne Hakem
1973 Dikiz Aynası, Cennetin Kapısı
1972 Yalan Dünya, Günahsızlar, Ay Aman Of,
1971 Ayşecik Bahar Çiçeği, Tamam mı Canım
1970 Kanımın Son Damlasına Kadar, Günahımı Çekeceksin, Casus Kıran, Aşk Hırsızı
1969 Galatalı Fatma, Günahını Ödeyen Kadın, Gülnaz Sultan, Muhabbet Kuşu
1968 Benimle Evlenir misin, Gönüllü Kahramanlar, Belalı Hayat, Bir Damat Aranıyor, Menderes Köprüsü, Anjelik Ve Deli İbrahim, Kabadayı, Kışlalar Doldu Bugün, Çingene Güzeli, Alnımın Kara Yazısı, Son Vurgun
1967 Hesap Günü, İmamın Gazabı, Galatalı Mustafa, Ringo Kid, Anjelik Osmanlı Saraylarında, Hacı Murat, Gençlik Türküsü, Kanlı Takip, Ağlayan Kadın, Beni Katil Ettiler, Demirel’e Söylerim , Son Söz Benim, Üç Sevdalı Kız, Aslan Yürekli Kabadayı, Ağır Suç, Kardeş Kavgası, Ölüm Saati, Hindistan Cevizi, Sefiller
1966 Yedi Dağın Aslanı, Kan Ve Kurşun, Babam Katil Değildi, Fatih’in Fedaisi, Ailenin Yüz Karası, Şehzade Murat ve Gülnaz Sultan, Kara Fatma, Para Kadın Ve Silah, İnsan Bir Kere Ölür,Çingene, Çalıkuşu, Cibali Karakolu, Aslanların Dönüşü, Kanun Benim
1965 Bir Caniye Gönül Verdim, İstanbul Kazan Ben Kepçe, Kart Horoz, Hak Yolunda Hazreti Yahya, Kahreden Kurşun, Posta Güvercini, Taşralı Amca, Tehlikeli Adımlar, Hazreti Yusuf’un Hayatı, Cezmi Band 007.5,Kanunsuzlar
1964 On Korkusuz Adam, Halime’den Mektup Var, Ölümün Ücreti, Beş Şeker Kız, Hızır Dede, Sokakların Kanunu, Erkek Ali, İstanbul’un Kızları, Aşkların En Güzeli, Gurbet Kuşları, Adanalı Tayfur Kardeşler
1963 Helal Olsun Ali Abi, Adanalı Tayfur, Azrailin Habercisi
1958 O Günden Sonra