Paco-de-Lucia

Doğum Tarihi

21 Aralık 1947

Ölüm Tarihi

26 Şubat 2014

Ülke

İspanya

Burç

Yay yay

2167

kez görüntülendi

İçerik Sponsoru Kablonet Başvuru

Türksat Kablonet Aboneliği için 0850 888 0 126 numaralı telefondan bilgi alabilir ve abonelik başvuru işleminizi anında gerçekleştirebilirsiniz. Hizmet verilen iller için tıklayınız.

Paco de Lucia Kimdir?

Paco de Lucia, gerçek ismiyle Francisco Sanchez Gomez 21 Aralık 1947 yılında İspanya’nın güneyinde, Cadiz iline bağlı Algeciras’da doğdu.

Yeni nesil gitaristler arasından en önemlilerinden biri olarak kabul edilen Paco de Lucia, flamenkoyu, caz, blues ve rock ritmi ile buluşturmuştu.

1958 yılında onbir yaşında ilk defa radyoya (Radio Algeciras) çıktı. Bir yıl sonra prestijli Jerez flamenko yarışmasında özel ödül aldı. 1961 yılında dansçı José Greco’nun flamenko grubuyla turneye çıktı ve çeşitli ülkelerde konserlere katıldı.

1967’de ilk solo albümünü yayımladı: La Fabulosa Guitarra de Paco de Lucía.
1968 ile 1977 arasında dostu ve Yeni Flamenko müzisyeni Camarón de la Isla (Camaron) ile verimli bir işbirliği gerçekleştirdi. İkili birlikte on albüm doldurdu.

1969 yılında “Fantasia Flamenca” albümüne imza atan Lucia, 1973’te kendisini dünyaca ünlü hale getiren “Entre Dos Aguas” şarkısını çıkartmıştı.

Lucia, Levent Yüksel tarafından seslendirilen “Tuana” şarkısının da bestecisiydi..

John Mc Laughlin, Larry Coryell ve Al di Meola gibi caz dünyasının ünlü isimleriyle birlikte birçok konser gerçekleştirdi.

1993’de “Live in America”, Lucia’nın altılısını tarihe geçirdi. 3 yıl sonra John McLaughlin ve Al DiMeola ile yeni bir albüm olan “Guitar Trio” ve dünya turu için tekrar bir araya geldi. 1998’de altılı grubunu yediliye genişletti ve annesinin anısına Luzia albümünü kaydetti.

2004 yılında “En İyi Albüm” dalında Grammy kazanan Lucia, Türkiye’de de konserler vermişti.

Türkiye’de de konserler veren ünlü İspanyol gitarist Paco de Lucia, 26 Şubat 2014 günü geçirdiği kalp krizi sonucu 66 yaşında yaşamını yitirdi.

Lucia’nın, tatilini geçirdiği Meksika’nın Cancun bölgesinde plajda çocuklarıyla oynarken geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı. Endülüs topraklarına gömülmek isteyen müzisyenin cenazesinin hafta içinde İspanya’ya getirileceği belirtiliyor.

Diskografi
Dos Guitarras Flamencas (1965) Ricardo Modrego ile
12 Canciones de García Lorca para Guitarra (1965) Ricardo Modrego ile
Dos Guitarras Flamencas en América Latina (1967) Ramón de Algeciras ile
La Fabulosa Guitarra de Paco de Lucía (1967)
Hispanoamérica (1969)
Fantasía Flamenca de Paco de Lucía (1969)
Recital de Guitarra (1971)
El Duende Flamenco de Paco de Lucía (1972)
Fuente y Caudal (1973)
En Vivo Desde el Teatro Real (1975)
Almoraima (1976)
Interpreta a Manuel de Falla (1978)
Castro Marín (1981) Larry Coryell ve John McLaughlin ile
Friday Night in San Francisco (1981) Al Di Meola ve John McLaughlin ile
Sólo Quiero Caminar (1981) The Paco de Lucía Sextet
Passion, Grace and Fire (1983) Al Di Meola ve John McLaughli ile
Live… One Summer Night (1984) The Paco de Lucía Sextet
Entre Dos Aguas (1986) derleme
Siroco (1987)
Live recordings (1987) George Dalaras ile
Zyryab (1990)
Concierto de Aranjuez (1991)
Live in América (1993) The Paco de Lucía Sextet
The Guitar Trio (1996) Al Di Meola ve John McLaughlin ile
Luzia (1998)
Cositas Buenas (2004)