metin-serezli

Doğum Tarihi

12 Ocak 1934

Ölüm Tarihi

10 Mart 2013

Şehir

İstanbul

Ülke

Türkiye

Burç

Oğlak oglak

1308

kez görüntülendi

İçerik Sponsoru Kablonet Başvuru

Türksat Kablonet Aboneliği için 0850 888 0 126 numaralı telefondan bilgi alabilir ve abonelik başvuru işleminizi anında gerçekleştirebilirsiniz. Hizmet verilen iller için tıklayınız.

Metin Serezli Kimdir?

12 Ocak 1934 tarihinde İstanbul‘da doğan Metin Serezli İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü, Edebiyat Fakültesi Sanat tarihi Bölümlerinde okudu. 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Gençlik Tiyatrosu’nda amatör olarak oyunculuğa başlayan Serezli, 1971’de Çevre Tiyatrosu adı ile kendi tiyatrosunu kurdu.

Papaz Kaçtı, Altuın Yumruk, Çılgın Sonbahar, Bu Filmi Görmüştüm, Hayvanat Bahçesi gibi oyunlarda oynayan Serezli, oyunculuğunun yanı sıra yönetmenlik de yaptı.

1958 yılında beyazperdeye de adım atan usta oyuncu, Bozuk Düzen, Şoför Nebahat, Seven Ne Yapmaz, Senede Bir Gün, Son Hıçkırık gibi birçok Yeşilçam klasiğinde yer aldı.

Aynı zamanda Türkiye’nin en önemli seslendirme sanatçılarından olan Serezli, televizyonda ve radyoda sayısız karaktere ses verdi.

Tiyatro ve sinema sanatçısı Metin Serezli, 10 Mart 2013 günü evinde hayatını kaybetti.

Eşinin uzun süredir tedavi gördüğünü söyleyen Nevra Serezli ” 10 Mart 2013 günü sabah 07.10’da son nefesini verdi. Ne söyleyeceğimi bilmiyorum çok üzgünüm. Muhtemelen cenazesini salı günü Teşvikiye Camii’nden kaldıracağız. Kendisi özellikle anma töreni yapılmamasını istedi” dedi.

Metin Serezli’nin oğlu Murat Serezli, babasının tiyatro sahnesinde bir tören istemediğini, cenazenin salı günü Teşvikiye Camii’nde kılınacak namazın ardından kaldırılacağını söyledi.

Serezli’nin evine taziyeye gelen 36 yıllık dostu oyuncu Aydemir Akbaş ise “1.5 ay evvel 3 oyunum vardı onları getirdim. ‘Metin şunları oku da sahneye koy’ dedim. Çok beğendi. Dünya güzeli bir insandı. Hayatta mutlu olmak istiyorsan öyle bir arkadaş, dost seçeceksin. Galiba sıra bize geliyor” ifadelerini kullandı.

Filmografi

Sihirli Annem 2003
Son 2001
Yüzleşme 1996
Palavra Aşklar 1995
Darbe 1990
Necip Fazıl Kısakürek 1988
Kavanozdaki Adam 1987
Nefret 1984
Metres 1983
Gecelerin Kadını 1983
Sarışın Tehlike 1980
Zübük Yaşar 1980
Talihli Amele 1980
Özgürlüğün Bedeli 1977
Ceza 1974
Beddua / Günahsız Kadın 1973
Sisli Hatıralar Atıf 1972
Gümüş Gerdanlık Kemal 1972
Kopuk 1972
Falcı Kenan 1972
Unutulan Kadın 1971
Senede Bir Gün 1971
Son Hıçkırık 1971
Bütün Anneler Melektir 1971
Melek Mi Şeytan Mı? / Asrın Kadını 1971
On Küçük Şeytan 1971
Aşk Uğruna 1971
Hayat Sevince Güzel 1971
Sürgünden Geliyorum 1971
Ömrümce Unutamadım- Ömrümce Aradım 1971
Ayşecik Ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde 1971
Ayşecik Sana Tapıyorum 1970
Yavrum Ali 1970
Seven Ne Yapmaz 1970
Şoför Nebahat 1970
Dağlar Kızı Reyhan 1969
Yaralı Kalp 1969
Ayşecik’le Ömercik 1969
Kuduz Recep 1967
Damgalı Kadın 1966
Bozuk Düzen 1965
Güzel Bir Gün İçin 1965
Sensiz Yıllar 1960
Ayşe’nin Çilesi 1958
Son Saadet 1958

Ödülleri
En iyi tiyatro yönetmeni ödülü, 1969