kez görüntülendi
Leyla Umar Kimdir?
Refika Leyla Umar, 6 Temmuz 1928 tarihinde Ankara‘da doğdu. Selanik kökenli babası İhsan Umar’dır. Ayşe Mihriban Alam annesidir. Dedesi Kudüs’ün son mutasarrıfı Mithat Alam’dır.
Aile önce Samsun, ardından Zonguldak, daha sonra İstanbul‘a taşındılar. İlkokuldan önceki yılları Zonguldak’ta geçmiştir. İstanbul Nişantaşı Nilüfer Hatun İlkokulu’nda okudu. Üsküdar’daki Amerikan Kız Koleji’ne devam etti. Burada yedi yıl yatılı okudu. Arnavutköy Kız Koleji’ne geçti. Daha sonra okulu bıraktı. Daktilo kursuna gitti.
Leyla Umar gençliğinde 1950’den 1955 yılına kadar Amerikan Konsolosluğu’ndaki görevli Amerikalılara beş yıl Türkçe dersi verdi. İlk eşinden boşandığı zaman iş arıyordu¸1955 yılında Milliyet Gazetesinde, kendisinin gazeteci olarak işe başlamasına sebep olacak bir ilan gördü. ‘İngilizce bilen muhabir aranıyor‘ diye. Uzun yıllar Milliyet gazetesinde, tek kadın gazeteci olarak çalıştı. Milliyet gazetesinde ‘Cemiyet haberleri’ adı altında yazılar yazdı. Leyla Umar, bu arada Şevket Rado‘nun Hayat, Metin Toker‘in ünlü Akis, Yusuf Ziya Ortaç‘ın Akbaba dergilerinde de yazılar yazmaya başlar. Umar, Babıali’de iyi para kazananlardan biri olur.
Daha sonra Londra’da BBC‘de çalışmaya başladı. Londra ve Amerika‘da yaşadı. Milliyet gazetesi ile de bağını kesmedi. 1977 yılında Türkiye’ye döndü ve aynı yıl ikinci eşi Refik Erduran‘dan ayrıldı ve 22 yıl çalıştığı Milliyet gazetesinden de emekli oldu. Bağımsız gazetecilik yapmaya başladı.
Haberler GAMMA ve SIPA ajansları sayesinde dünyanın 42 ülkesinde yayınlandı. Dünyaca tanınmış liderlerle ropörtaj yaptı. Bunlardan bazıları Fidel Castro, İdi Amin, Nelson Mandela, Carlos Menem, Yaser Arafat, Raissa Gorbaçov, Felipe Gonzales gibi siyasilerdi. Söyleşi yaptığı diğer kişiler arasında Julio Iglesias, Kirk Douglas, Diana Ross ve Lisa Minelli var.
Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Leyla Umar, Sokak Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Kulca ile birlikte çalışmalar yaptı ve bütün mal varlığını sokak çocuklarına bağışladı.
Gazeteci Leyla Umar 16 Kasım 2015 tarihinde 88 yaşında hayata veda etti.
Bir süredir alzaymır hastalığı nedeniyle tedavi gören Umar, 1,5 aydır kaldığı Suadiye Yaşlı Bakım Merkezi’nde vefat etti.
Umar’ın cenazesi, 18 Kasım’da Teşvikiye Camisi’nde kılınan namazın ardından toprağa verildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti de sürekli basın kartı sahibi Umar’ın vefatı nedeniyle taziye mesajı yayınladı.
Mesajda, “Türk basının değerli kalemlerinden ve renkli simalarından meslektaşımız Leyla Umar’ı kaybettik. Mesleğimize uzun yıllar çok değerli hizmetler veren Leyla Umar’ı sevgi ve saygıyla anıyor, ailesine ve basın topluluğumuza başsağlığı diliyoruz” ifadeleri yer aldı.
Bilgi / Öneri Formu

Leyla Umar
Hakkında Bilgi / ÖneriDüzeltme Bildirim Formu

Leyla Umar
Hakkında DüzeltmeTelif / Yasal Uyarı

Leyla Umar
Kim Kimdir? tescilli bir markadır ve Web Sitesi 5846 sayılı fikir ve sanat eserleri kanununa uygun yayın yapmaktadır.
Kim Kimdir?'de yayınlanan yazılı, görüntülü içeriklerin ve fotoğrafların sahibi olan FORSNET'in yazılı izini olmadan bilgi ve belgelerin tamamının kopyalanması, çoğaltılması ve izinsiz olarak başka sitelerde ve yerlerde kullanılması yasaktır. Alıntı olarak kısmi kullanımlarda her hangi bir sakınca yoktur.
Site içeriğinde telif yasalarına uygun olmayan içerik olduğunu düşünüyorsanız lütfen durumu bize bildiriniz. Telif olan içerikler incelenerek yayından kaldırılabilmektedir.