Unvan

Şarkıcı

Doğum Tarihi

29 Nisan 1969

Şehir

Yalova

Burç

Boğa

295

kez görüntülendi

İzel Kimdir?

İzel Çeliköz 29 Nisan 1969 yılında Yalova’da dünyaya gelmiştir.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ndan mezun oldu, üç telli kemençe eğitimi aldı. Okul ve cemiyet korolarında yer aldı. Müzik dünyasına 1987 yılında Maksim Gazinosu’nda solistlerin arkasında kemençe çalarak adım attı. Eurovision Türkiye elemelerine ilk olarak 1989’da Neco’nun seslendirdiği “Fora Fora” (sonradan Neco’nun aynı yıl çıkan “Hayallarimi Bırak” albümünde yer aldı) şarkısında Neco’ya vokalist olarak eşlik etti.

1990’da bu kez tek başına “Selam Yabancı” şarkısıyla elemelere katıldı ve 1 puanla sonuncu oldu. Nihayet Türkiye’yi, 1991 senesinde, İtalya’da düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması´nda Can Uğurluer ve Reyhan Karaca ile birlikte seslendirdiği İki Dakika adlı şarkı ile temsil etti.

İzel, 1994 senesinde Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması’nda Burak Kut, Ercan Saatçi, Ferda Anıl Yarkın, Hakan Peker ve Seden Gürel’le beraber seslendirdiği ve müziğini yaptığı Biz Hep Böyleyiz şarksıyla birincilik ödülünün sahibi oldu. Bu arada Grup Vitamin’in 1990-1991 arasındaki ilk kadrosunda yer aldı ve grubun ilk albümünde bulunan “Bol Vitamin”, “Bir Derste” ve “Özgün Müzik” şarkılarında vokal yaptı.

1991 yılının sonlarına doğru üç tane üniversite öğrencisi, Ajda Pekkan’la Almanya’ya ön grup olarak turneye çıktı. Üç genç, ülkelerine döndüklerinde bir anda ünlü oldu. Duruma bakıp bir albüm yaptılar. Albüm bir milyon barajını aşmayı başardı. Özellikle Dönmelisin dönemin assolisti Sibel Can tarafından sahnede sıkça okundu. Çelik Erişçi gruptan ayrıldı. İzel ve Ercan Saatçi bir albüm daha yaptı.

İzel’in ilk solo albümü Adak, 1995’te çıktı. İzel’i bu çalışmasında Kenan Doğulu- Emel Müftüoğlu- Yıldız Tilbe gibi isimler yalnız bırakmadı. Aykut Gürel’i de yanına alan Ercan Saatçi, İzel’e başarılı bir prodüksiyon yaptı. Hasretim’le büyük çıkış yapan İzel’in hitleri kesilmedi. Ardından “Ah Yandım” ve “Yakışıklım” geldi. O yıl İzel, Altın Kelebek ve MGD ödüllerini En İyi Kadın Pop Sanatçısı sıfatıyla aldı.

İkinci albümü Emanet 1997’de çıktı. Ercan Saatçi ve Aykut Gürel’le çalışacağını düşünülse de öyle olmadı ve İzel, Mustafa Sandal’ı seçti.

Üçüncü albümü Bir Küçük Aşk, 1999’da çıktı.

2001’de Bebek adlı dördüncü albümünü çıkardı.

Diskografi
Özledim (İzel-Çelik-Ercan) (1991) Raks Müzik
İşte Yeniden (İzel-Ercan) (1993) Raks Müzik
Adak (1995) Raks Müzik
Emanet (1997) Raks Müzik
Bir Küçük Aşk (1999) Universal Müzik
Bebek (2001) Universal Müzik
Şak (2003) Co-İz Prodüksiyon
Bir Dilek Tut Benim İçin (2005) Avrupa Müzik
Işıklı Yol (2007) Avrupa Müzik
Jazz Nağme (2010) Poll Production
Aşk En Büyüktür Her Zaman (2012) Poll Production
Kendiliğinden Olmalı (2019) Arpej Yapım

Dizisi
Işıklı Yol, (2007, atv)

Ödüller
1993 21. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Grup (İzel-Ercan)
1995 3. Magazin Gazetecileri Derneği Altın Objektif Ödülleri En İyi Pop Kadın Sanatçı
1995 23. Altın Kelebek Ödülleri En İyi Pop Müziği Kadın Solist
1998 5. İstanbul FM Altın Ödülleri En İyi Kadın Sanatçı
1999 7. Magazin Gazetecileri Derneği Altın Objektif Ödülleri Yılın Müzik Yıldızı
2003 İstanbul FM Ödülleri En İyi Kadın Sanatçı
2006 4. MÜ-YAP Müzik Ödülleri Altın Ödül (Anlayamazsın/Bir Dilek Tut Benim İçin)
2006 Siyaset Dergisi Ödülleri Yılın Pop Müzik Sanatçısı
2021 Altın Ege Ödülleri Yılın En Başarılı Pop Müzik Sanatçısı

Kaynakça

https://www.haberturk.com/